7 apr. 2012

Crede quod habes, et habes


Roma este fix atat cat poate sa fie. Sau nu. Roma nu este nici mai mult nici mai putin decat ceea ce m-am asteptat sa fie. E cosi-cosi. E ca o femeie… ok. N-are je-ne-sais-quoi-ul ala, nu te lasa bouche bée.

Roma este romantica. Roma este autentica. Roma este incarcata de istorie. Sunt afirmatii pe care le-ai dori  adevarate. Sau cel putin, adeverite, pentru tine.  Roma este ascunsa. Cam prea ascunsa, insa, as zice. Daca ai venit sa te infiori, sa ramai cu gura cascata, sa te simti patruns de o anume stare, sa gasesti pitorescul, autenticul… ei bine, toate astea nu ti se arata atat de usor pe cat ai fi sperat. Trebuiesc cautate si usor fortate.

Cetatea eterna e un furnicar imens, o forfota si un freamat incredibil. Cetatea eterna e napadita de noii cotropitori – turistii. Autenticul italian nu rezida in Roma. E foarte adevarat ca te poti astepta – sau macar spera – sa il gasesti itit de dupa vreun colt, din capatul unei scalinatta sau pierdut prin vreun vicolo, te chinui sa il vezi in culorile calde de rosu carmin, maroniu, caramiziu si galben ale stucaturilor si tencuielilor ce brazdeaza labirintul strazilor inguste… (a se intelege ca am gustat farama de pitoresc) insa autenticul italian se lasa aflat greu, cam prea greu.

Roma e cetatea tranzitului, a forfotei, a comertului, a curiosilor grabiti, a amalgamului – nu se dezminte, fiind pana la urma un punct de tranzit major inca din cele mai vechi timpuri, cu marea la 20 de minute distant, o metropola atat de latina. Monumentalitatea sculpturilor, opulenta tavanelor, traforajul stucaturilor, lucratura, pensula uluitoare, intreaga renastere si scoala italiana sunt intr-adevar fascinante, insa nu suficiente. Roma e un oras frumos, dar nu rapitor.

As spune mai multe, insa din pacate, descopar ca nu prea gasesc amintirea AIA si declicul. Asa ca bag ce-am tras, mai intai cu Leicaflexul pe 35mm, Fuji si Kodak iso 200, iar apoi digitalele, cu D700.

Vae victis. Roma se cerne in vant ca praful pietrelor odata pline de glorie.  Ich bin turist si multumiri ghidului extraordinar care si-a dat silinta.

[35mm]





















[digital]









































































Un comentariu:

zi, da oricum nu ma intereseaza.